設計是在塑造一種生活方式,借此賦予我們對于未來的希冀。


Design is shaping a way of life that gives us hope for the future.


好的空間設計能夠促進人們在視、聽、空間內移動以及溝通等多種功能的發揮,為環境之間的互動提供了新的視角,也為其創造性和問題解決導向的設計提供了機會。


Good space design can promote people's functions in the visual, auditory, spatial movement and communication, providing a new perspective for the interaction between the environment, and also provides opportunities for their creative and problem-solving design.


胡大飯店三店為其品牌的旗艦店,室內設計由設計師吳為操刀,在原店面的基礎上,從動線、材質、工藝等不同方向進行變革式的設計,打造既充滿傳統文化底蘊,又不失現代休閑感的餐飲空間。胡大三店原有的使用空間分布零散,缺失視覺上到空間關系上的關聯性,雖然每日營業時的狀況火爆,但也會造成對品牌形象的認知弱化,時間長久便會演變為客戶群體的流失。


The three stores of Huda Hotel are the flagship stores of the brand. The interior design is designed by the designer Wu Wei. On the basis of the original storefront, the transformation design is carried out in different directions, such as moving lines, materials and crafts, to create a traditional cultural heritage. A modern and casual dining space. The original use space of Hu Dasan store is scattered, lacking the visual-to-spatial relationship. Although the daily business is hot, it will also weaken the perception of the brand image, and it will evolve into a customer group for a long time. Loss.


設計師對三店的原始空間做了平面上的功能優化,又增加了三層包房區域以及室外的露臺散座區,大大增加了使用面積,也將每一處空間貫通連接。創造力是設計的本質所在,于餐飲空間而言,亦是。在過去,胡大飯館給大家留下的印象普遍是熱鬧、嘈雜,環境一般,桌椅尺寸局促,為了提升翻臺率擺放過于緊湊,所以在此次設計中也著重考慮加強客戶的用餐體驗感,從而提升品牌價值。


The designer made a function optimization on the plane of the original space of the three stores, and added a three-storey private room area and an outdoor terraced seating area, which greatly increased the use area and also connected each space. Creativity is the essence of design, and in terms of dining space, it is also. In the past, the impression that Hu Da Restaurant left for everyone was generally lively and noisy, the environment was general, the size of tables and chairs was cramped, and in order to increase the rate of overturning, it was too compact, so in this design, we also focused on strengthening the dining experience of customers. Sense, thereby enhancing brand value.


極盡現代的用色之余,藝術品的配置仍為空間的一大亮點,墻面施以大面積剪紙形式的平面裝飾,以紅白相間的皇城建筑、園林藝術為主題,將目光引至此處,也是用意將胡大的地域文化著力放大。灰色冷冽的墻面打破對街景文化固有的認知,似將高漲的情緒進行平衡,層層遞進,不同材質的轉換,豐富視覺效果。秩序性是儀式感的必要條件,以中軸線為主,兩側儼然對稱,無形之中將皇家禮序娓娓道來,潛移默化深入到用餐者的日常之中。


With the most modern use of color, the arrangement of artworks is still a highlight of the space. The wall is decorated with a large area of paper-cut, with the theme of red and white imperial city architecture and garden art. Up to here, it is also intended to enlarge Hu Da’s regional culture. The gray, cold wall breaks the inherent perception of the streetscape culture, and it seems to balance the rising emotions, progressively, and transforming different materials to enrich the visual effects. Order is a necessary condition for the sense of ritual. It is dominated by the central axis, and the two sides are completely symmetrical. Invisible, the imperial order is sung, and it is subtly deepened into the daily life of the diners.


視覺是對于空間的第一感受,顏色帶來深度、自信以及無限可能,神秘的面紗下蘊藏著無窮的力量與魅力,設計師將包間的墻面顏色覆以啞光的黑色,與金色吊燈相輝映,將低奢隱于簡潔之中。木質的吊頂做為貫穿始終的設計語言,造型富于變化,幾何造型將空間的氛圍調動起來。同時,空間增添新的活力,保留老客戶,又拓展更多有品質要求的新客戶,讓胡大在市場上的包容性更大,以及讓客人對胡大產生更緊密的追隨。


Vision is the first feeling for space. Color brings depth, confidence and infinite possibilities. Under the veil of mystery, there is endless power and charm. The designer will cover the wall color of the room with matte black, and the golden chandelier. Hui Ying, the low luxury is hidden in the simplicity. The wooden ceiling is the design language throughout, the shape is rich and varied, and the geometric shape mobilizes the atmosphere of the space. At the same time, space adds new vitality, retains old customers, and expands more new customers with quality requirements, making Hu Da more inclusive in the market, and allowing customers to follow Hu Da more closely.


在整個空間布局上,一樓主要以四人及兩人的散座為主,二樓則以卡座和包房為主,三樓在各種功能形態的基礎上,延伸至室外空間,為使用者提供更多選擇的可能性。好的設計應該能反映使用者的多元性,而不同空間的布局,顏色、材質的變化契合多種用戶的需求。對于每一層,空間感受隨之變化,從靈動一層空間到的逐漸嚴謹沉穩的三層,多次層的空間情緒鋪張,構建充滿活力、生態系的共同體。枯藤枝干盤旋在餐桌上方,似在空中伸張,增添一分靈動、自然的氣息。


In the whole space layout, the first floor is mainly composed of four people and two people. The second floor is mainly card seat and private room. The third floor extends to the outdoor space on the basis of various functional forms. The user offers more possibilities. Good design should reflect the diversity of users, and the layout of different spaces, colors and materials change to meet the needs of a variety of users. For each layer, the spatial experience changes, from a layer of space to a rigorous and calm three layers, multiple layers of spatial emotions spread, building a vibrant, ecological community. The dried twigs hovered over the dining table and seemed to stretch in the air, adding a touch of agility and natural flavor.


在胡大三店的空間中,設計師在多處使用了大體量的藝術裝置,呈現其凜然大氣,作為標志性的紅色,自然不可或缺,居于室內,它的張力成為緩解視覺疲勞的重要一筆,移步之間,自有趣味。墻面上安置的紅色纖維藝術裝置,來自于林麗瓊老師歷時數月的創作。纖維藝術以其柔軟的質感、材料的傳統、情感的寄寓、創意的表達,最能以溫暖深入人心。設計是在塑造一種生活方式,借此賦予我們對于未來的希冀。餐廳向外移至露臺,在夜幕垂落之際,飽覽獨屬京城的視野,感受當下的生活。


In the space of Hudasandian, the designer used a large amount of art installations in many places to present its atmosphere. As a symbolic red, it is indispensable and indoors. Its tension has become an important part of relieving visual fatigue. Between the steps, it’s interesting. The red fiber art installation placed on the wall comes from the creation of Mr. Lin Liqiong for several months. With its soft texture, traditional materials, emotional expressions and creative expressions, fiber art can best reach people's hearts with warmth. Design is shaping a way of life that gives us hope for the future. The restaurant moves outwards to the terrace, and when the night falls, you can enjoy the sights of the exclusive capital and feel the present life.


項目信息

項目地址:北京簋街

項目名稱:胡大飯館

設計公司:北京IN?X屋里門外設計公司

設計主創:吳為 www.bzsftxva.cn

設計團隊 : 劉晨陽 賈琦峰 應哲光 唐堯

設計面積:1550㎡

完工時間:2019年2月

項目攝影:史云峰


Project information

Project address: Beijing Street

Project Name: Hu Da Restaurant

Design company: Beijing IN?X House Interior Design Company

Design master: Wu Wei www.bzsftxva.cn

Design Team : Liu Chenyang Jia Qifeng Ying Zheguang Tang Wei

Design area: 1550m2

Completion time: February 2019

Project Photography: Shi Yunfeng