在北京,印象中的大鴨梨烤鴨店,就如同百姓食堂般的熟悉、親切,20多年間親密伴隨在大家的身邊。2017年末,大鴨梨雅寶路店驚艷登場,以全新的形象奠定了品牌升級,從菜品、服務到環境的驚艷登場 。


In Beijing, the big Yali Roast Duck Restaurant in the impression is as familiar and intimate as the canteen of the people. It has been intimate with everyone for more than 20 years. At the end of 2017, Da Ya Li Yabao Road Store debuted with a brand new image, which made the brand upgrade from the dishes, service to the environment.


北京的雅寶路區域,具有獨特的地理特性,集使館區、商務區、傳統高端居住區于一體,大鴨梨在新店的選址定位上即確立了“新”方向,有別于以往店址所在的居民區。 


The Yabao Road area in Beijing has unique geographical features, integrating the embassy district, business district and traditional high-end residential area. Da Yali has established a “new” direction in the location of the new store, which is different from the previous store. The residential area where the address is located.


雅寶路店延續了新的設計風格走向,并概括為經典復古的主題表現。定制鋼板制作而成的剪影形式,還原了歐式建筑中極具代表性的拱形結構,有機地融于各處空間之中;另一方面來自于傳統東方的印象,老北京傳統的掛爐烤鴨和大鴨梨的招牌梨湯,這些經典菜品的設定突出主題,將北方飲食的精髓提煉而出,更具代表性。


The Yabao Road store continues the trend of new design styles and is summarized as the theme of classic retro. The silhouette form made of custom steel plate restores the representative arch structure of European architecture and organically blends into the space; on the other hand, it comes from the impression of traditional oriental, old Beijing traditional hanging roast duck And the signature pear soup of Da Ya Pear, these classic dishes are set to highlight the theme, and the essence of the northern diet is refined and more representative.


雅寶路店的材質應用也是在設計上的一大突破,店內空間的多層次質感疊加,來自于質樸自然的肌理表現,以往在餐飲空間中經常會追求高亮度、名貴材料所帶來的表面上的豪華感。而雅寶路店獨具返璞歸真的復古氣質,拉近了客人與環境之間的關系,材料的原始狀態經過巧妙而隱秘地設計,呈現出視覺上的高級感,觸覺上的親密感,不再有冰冷的陌生感。


The material application of the Yabao Road store is also a major breakthrough in design. The multi-layer texture of the store space is superimposed from the simple and natural texture. In the past, the surface of the restaurant was often pursued by high-brightness and precious materials. A sense of luxury. The Yabao Road store has a retro temperament that brings back the relationship between the guest and the environment. The original state of the material is designed ingeniously and secretly, presenting a sense of high sense of the sense of the sense of intimacy and no sense of intimacy. There is a cold feeling of strangeness.


大面積的水砂石墻面,在客人落座后是最近距離的感受,豐富的肌理效果獨特而不粗糙,看似隨意卻是用心為之。地面則使用了傳統的水磨石工藝鋪設,有別于以往商業空間中常用的各類石材質感,水磨石經過長久摩擦之后,反而能夠呈現出低調而深蘊的光澤感,記錄著使用者的印記。包房的隔墻使用了鏤空的水泥磚砌成,模擬了傳統花格的造型,形成了空間的功能分隔,也呈現了視覺上的開放性。包房內的黃銅吊燈,經人工敲制而出的有機造型,模擬了自然狀態下水滴落下來的流線感。


The large area of water sandstone wall surface is the feeling of the nearest distance after the guest is seated. The rich texture effect is unique and not rough. It seems to be casual but it is intentional. The ground is paved with a traditional terrazzo process, which is different from the various stone materials commonly used in commercial spaces. After long-term friction, the terrazzo can show a low-key and deep gloss, recording the user's mark. The partition wall of the private room is made of hollow concrete bricks, which simulates the shape of the traditional lattice, which forms the functional separation of the space and also presents the visual openness. The brass chandelier in the private room, the organic shape that was manually knocked out, simulates the streamlined feeling of water drop in the natural state.


中心散座區是進入餐廳后的一處開敞區域,大面積的灰色調中,摩登的玫紅色夾膠玻璃成為了視覺中心的絕對主角,在色相上又不失與經典“中國紅”之間的千絲萬縷聯系,即將蔓延開的摩登感,被拱形的定制鋼板所制約,有趣地設計語言成為了環境體驗的特別之處。


The central scattered area is an open area after entering the restaurant. In the large gray tone, the modern rose-red laminated glass becomes the absolute protagonist of the visual center, and the classic “Chinese Red” is still in the hue. The intricate connection between the two, the modern feeling that is about to spread, is constrained by the arched custom steel plate, and the interesting design language has become a special feature of the environmental experience.


中心區的天花上上設計了大型的裝置,分處頂棚兩側,整體造型從大鴨梨的品牌元素形象上拆解出來,將“梨”從中剖開,概括為極簡地線條與面來表達,從視覺上增加了空間的立體趣味性。 “梨”元素運用,還出現在了包房墻面的門牌設計上,異曲同工的效果,再次呼應了主題。


On the ceiling of the central area, a large-scale installation is designed, which is divided into two sides of the ceiling. The overall shape is disassembled from the brand image of Da Ya Pear, and the “Pear” is cut out from it, which is summarized as a minimalist line and surface. Expression, visually increasing the three-dimensional interest of space. The use of the "Pear" element has also appeared on the design of the doorplate on the wall of the private room. The effect of the same function is once again echoing the theme.


由散座圍合的區域正中,設置了水景觀,從空間的各個方向都可觀景,從平面布置上形成了疏密兼具的節奏感,同時也在立體空間中起到了借景的作用。與之對應的天花位置,使用定制的細銅管交錯疊加,形成獨特的韻律感,呼應著中式傳統建筑的構成形式,也將常規的吊頂設計做了裝置化的處理,營造出戲劇感的氣氛。天花裝置不僅僅是靜觀的精致,同時細銅管中可以流出水流,不規律地滴落在水池中,將涓涓細流之感以立體化地形式施展于空間之中,安靜之時還可感受到滴落水中時的嘀嗒之響。


In the middle of the area enclosed by the scattered seats, the water landscape is set, and the scenery can be viewed from all directions of the space. The spatial arrangement forms a sense of rhythm and a sense of rhythm, and also plays a role in the three-dimensional space. The corresponding ceiling position, using custom-made thin copper tubes to form a unique rhythm, echoes the traditional Chinese architectural form, and also handles the conventional ceiling design to create a dramatic atmosphere. . The ceiling device is not only a delicate and delicate, but also can flow out of the water in the thin copper tube, and it will drip irregularly in the pool, and the feeling of the trickle will be displayed in the space in a three-dimensional manner. The sound of slamming when dripping into the water.


卡座區的墻壁設計形成了半圍合狀,以半弧形的結構處理與散座中心區域的玻璃隔斷上的弧形鋼板結構遙相呼應,通過空間中各個區域的弧線處置,形成視覺上的關聯。單片的原木板保留了最原始的肌理效果,有機的外形不規則地層疊排列,還原了最原始的存在感。


The wall design of the deck area forms a semi-enclosed shape, and the semi-arc structure treatment echoes the curved steel plate structure on the glass partition of the central part of the loose seat, and is disposed through the arc of each area in the space to form a visual Association. The single piece of the original wood board retains the most original texture effect, and the organic shape is irregularly stacked to restore the original existence.


卡座區的墻面設計以嚴謹的線條感表達,并飾以紫色仿水晶點綴,與空間中的摩登感相一致,PE材質的編織面料定制而成的沙發卡座,從紫色系的色調上以及閃亮地質感中都再次強烈了空間的時尚感。


The wall design of the deck area is expressed with rigorous lines and decorated with purple crystals. It is consistent with the modern sense of space. The sofa frame made of PE material is made of purple. And the sense of fashion in the sense of space is once again strong.




項    目:大鴨梨雅寶路店

設計公司:IN.X屋里門外設計公司

設    計:吳  為

參與設計:賈琦峰、吳其彪

軟裝設計:楊  麗、王晨曦

項目地點:北京

項目面積:830㎡

主要材料:水砂石、水磨石、原木板、水泥磚、鋼板、夾膠玻璃

完成時間:2018年02月

空間攝影:史云峰


Project: Da Ya Li Yabao Road Store

Design company: IN.X house exterior design company

Design: Wu Wei

Participate in the design: Jia Qifeng, Wu Qichen

Soft design: Yang Li, Wang Chenxi

Project Location: Beijing

Project area: 830m2

Main materials: water sand stone, terrazzo, original wood board, cement brick, steel plate, laminated glass

Completion time: February 2018

Space Photography: Shi Yunfeng